Skip to content

E-bogen: Bliv klogere på de forskellige udtryk

Vi danskere bevæger os i stigende grad væk fra de traditionelle bøger og hen mod brugen af e-bøger. Men hvad er e-bogen for en størrelse, nu hvor man ikke længere blot tager bogen ned fra hylden, sætter sig og begynder at læse? Og hvad er Kindle og lydbøger? Det giver vi her en mindre forklaring på, så du er rustet til overgangen fra traditionelle bøger til fremtidens e-bøger.

 

En e-bog er hele dit bibliotek – bare digitalt

Som sådan er forskellen på e-bøger og traditionelle bøger ikke så stor. Udvalget af bøger er det samme, uanset om du foretrækker krimier, science fiction eller måske en erotisk novelle, og der står det samme i bøgerne. Den mest markante forskel er dog, at du ikke længere sidder med én bog, men derimod med en enhed, eksempelvis sin iPad, som nu indeholder alle dine købte bøger på samme sted – og som dermed altid er til rådighed.

 

Dette gør e-bøger ganske praktiske, da de kan fragtes uden ekstra fylde og vægt. Således kan du tage hele dit bibliotek med på ferie, med på stranden eller med i toget. Det er helt op til dig – du behøver bare ikke længere slæbe 2-3 bøger med i tasken hver gang. Hvis du vil have mere inspiration til din e-bogslæsning, så kan du besøge denne blog af Politikenbooks.

 

Kindle: E-bogen i sin reneste form

Du er måske stødt på ordet ”Kindle” i din søgen rundt blandt e-bøger. Du har måske undret dig over, hvad det mon kunne være? Men faktisk er det ganske simpelt. En Kindle er en enhed, præcis ligesom din iPad eller tablet er det, hvor du kan downloade dine e-bøger ned på. Forskellen er bare, at Kindlen er en decideret e-bogslæser, som er designet til faktisk at læse på. Det giver naturligvis nogle fordele.

 

Eksempelvis vil du ikke modtage notifikationer, beskeder og lignende på din Kindle, ligesom du vil fra tid til anden på din iPad eller tablet. Det betyder, at imens du sidder og læser, vil du ikke blive forstyrret på din Kindle i samme grad. Ligeledes kan du ikke vælge mellem apps på din Kindle, så du får ikke lyst til at skifte over for at spille Candy Crush eller Fruit Ninja fremfor at læse.

 

Med en lydbog kan du læne dig tilbage og slappe af

En anden form for e-bøger er lydbøgerne, som jo også ligger elektronisk. Du kender dem måske fra tilbage i CD’ens dage, hvor man gladelig satte en lydbog i afspilleren. I dag har ikke meget ændret sig, udover at man henter lydbøgerne ned på sin enhed, eksempelvis sin iPod, iPhone eller iPad. Herfra er det blot at sætte høretelefonerne i, læne sig tilbage og lade sig drive med ind i fortællerens og forfatterens univers.